از سوی دیگر، "ایچیسوکه فوجیوکا" در سال 1878، زمانی که در "کالج سلطنتی مهندسی" ( امروزه به عنوان دانشکده فنی دانشگاه توکیو شناخته می شود) مشغول به تحصیل بود، نخستین لامپ قوسی را در ژاپن تولید کرد. در آن زمان، ژاپن تمامی لامپهای الکتریکی مورد نیاز خود را وارد می کرد. از این رو، فوجیوکا شرکت "هاکونتسو-شا" را در سال 1890 تاسیس کرد تا به تولید لامپ در ژاپن بپردازد.
این دو شرکت، پیشگامان توسعه تجهیزات الکترونیکی در ژاپن بودند. پس از مدتی، شرکت تاناکا ژنراتورهای توربینی را تولید می کرد که با چرخهای آبگرد تغذیه می شدند و شرکت فوجیوکا به تولید فرستندههای رادیویی مشغول شد. در سال 1921، "توکیو دِنکی" (شرکت "توکیو الکترونیک" که حاصل تغییر نام هاکونتسو-شا در سال 1899 بود) لامپهای الکتریکی دو کویل ( دو سیم پیچه) را تولید کرد که بعدها به عنوان یکی از شش اختراع برتر در تاریخ فناوری لامپ انتخاب شد.
در سالهای 1930 میلادی، دولت ژاپن به منظور تولید لوازم جنگی طی جنگ جهانی اول، ممنوعیت تولید لوازم خانگی را برای حفظ منابع آهن و فولاد اعمال کرد. طی این سالها همکاریهای "شیبائورا سیساکو-شو" (کارهای مهندسی شیبائورا؛ کارهای مهندسی تاناکا در سال 1904 به کارهای مهندسی شیبائورا تغییر نام داد) با شرکت توکیو الکتریک افزایش یافت. با پیشرفت فناوری، میزان تقاضا نیز روندی افزایشی را دنبال می کرد و سرانجام در سال 1939، این دو شرکت با یکدیگر ادغام شدند. اقدامی که به تولد یکی از شرکتهای پیشرو جهان مبدل شد. شرکت جدید، "توکیو شیبائورا الکتریک" نام گرفت که خیلی زود با نام "توشیبا" مطرح شد.
در نیمه دوم سالهای 1950 میلادی، رونق اقتصادی ژاپن به رشد سریع و توسعه تولید ماشین آلات سنگین، صنایع الکترونیک و ارتباطات منجر شد. به واسطه تولید محصولاتی ممتاز، توسعه فناوریهای اصیل، گسترش کارخانهها و ساخت تجهیزات تولیدی جدید برای تامین تقاضای در حال رشد بازارها، سود و درآمد توشیبا به سرعت افزایش یافت. افزایش فروش خارجی و تاسیس شرکتهای تابعه نیز کسب و کار بین الملی توشیبا را بیش از پیش رونق داد.
در سال 1984، سرانجام شکل مخفف "توشیبا" به عنوان نام رسمی شرکت جایگزین "توکیو شیبائورا الکتریک" شد. رکود اقتصادی ژاپن در سالهای 1990 میلادی، توشیبا را مجبور به اتخاذ راهبرد "تمرکز و انتخاب" در راستای حفظ رشد پایدار کرد. این رویکرد شامل تمرکز بر منابع در بخشهایی با پتانسیل رشد و کسب و کارهای جدید و افزایش رشد در بخشهای سودآور یا کم بازده از طریق اصلاحات و بازسازی می شد. از این رو، توجه توشیبا به بخشهای محصولات نیمه رسانا و توسعه کسب و کار کامپیوترهای شخصی معطوف شد.
رشد اقتصادی سریع در کشورهای در حال توسعه و آهنگ کند آن در کشورهای توسعه یافته موجب بروز تغییراتی عظیم در پارادایمهای صنعتی و اقتصادی طی قرن بیست و یکم شد. با تشدید رقابت در سطح جهانی، توشیبا توجه خود را به تقویت ساختار کسب و کار برای افزایش درآمدهایش معطوف کرد. توشیبا توسعه بخشهای سودآور و کسب و کارهای نوظهور مانند خدمات اینترنت، خدمات تلفن همراه، خدمات رسانه دیجیتال و لوازم الکترونیکی خودرو را در دستور کار خود قرار داده و با ارائه محصولات و خدماتی با کیفیت بالا و قیمتهای رقابتی، همچنان یکی از شرکتهای مطرح جهان محسوب می شود.
تولید نخستین واژه پرداز ژاپنی و نخستین تلویزیون السیدی سه بعدی بدون نیاز به عینک در جهان از جمله نوآوریهای این برند پر سابقه محسوب می شوند.