گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی در ادامه پیش بینی های بدبینانه دولت آمریکا و "سازمان کشورهای صادرکننده نفت" (اوپک) منتشر شده است. به اعتقاد تحلیلگران بازار انرژی، شکاف میان افزایش تولید و کاهش تقاضا در نیمه اول سال جاری میلادی بیش از پیش افزایش یافته و این مساله افزایش ذخایر نفت کشورها را در پی داشته است.
به گفته آژانس بین المللی انرژی، انتظار می رود ذخایر نفت در کشورهای توسعه یافته به 2.62 میلیارد بشکه افزایش یابد که در میان بیشترین آمار و ارقام یک دهه گذشته قرار می گیرد. افزایش چشمگیر قیمت ها در بازارهای جهانی نفت و کاهش مصرف در کشورهای عضو "سازمان همکاری اقتصادی و توسعه" از جمله عوامل اصلی در این زمینه عنوان شده است.
از سوی دیگر، سازمان اوپک که بیش از یک سوم از نفت جهان را تامین می کند، طی چند ماه گذشته در حدود 2 میلیون بشکه در روز بیش از نیاز بازار نفت تولید کرده است. این در شرایطی است که به گزارش این سازمان، با توجه به تداوم روند کاهش رشد اقتصادی جهان امکان کاهش هرچه بیشتر تقاضا برای نفت وجود دارد. به گفته اوپک، چشم انداز تیره جهان می تواند به کاهش 20 درصدی پیش بینی رشد تقاضا در سال 2013 منجر شود.
با وجود این، نگرانی ها درباره تامین امنیت تامین نفت همچنان وجود دارد. به اعتقاد کارشناسان، جنبه های ژئوپولیتیکی همچنان می توانند فضای بیشتری را برای افزایش قیمت نفت فراهم کنند. بر همین اساس، آژانس بین المللی انرژی در گزارش ماهانه خود تنش های موجود میان ایران و غرب را یکی از نگرانی های بزرگ بازارهای نفت جهان عنوان کرده که سایه آن در نیمه دوم سال 2012 نیز بر بازارها سنگینی خواهد کرد.
افزون بر این، به واسطه وخیم تر شدن تنش های سیاسی و اجتماعی اخیر، شاهد افزایش نگرانی ها درباره به خطر افتادن تامین نفت از لیبی، عراق و نیجریه هستیم.
بر همین اساس و به رغم آنکه قیمت نفت خام برنت بار دیگر به بیش از 100 دلار در هر بشکه رسیده، اما همچنان پایه های عرضه و تقاضا در بازار ضعیف هستند. آژانس بین المللی انرژی پیش بینی رشد تقاضای نفت طی سال 2013 را بین 150 هزار تا 830 هزار بشکه در روز کاهش داده که بسیار کمتر از رشد 870 هزار بشکه ای پیش بینی شده برای سال 2012 است. شرایط چین و کاهش چشمگیر شاخص های کلیدی اقتصاد این کشور، روند کند و شکننده بهبود شرایط اقتصادی آمریکا و تشدید بحران بدهی اروپا از عوامل موثر در این زمینه عنوان شده اند.