به گزارش پول نیوز، کارشناسان معتقدند سهامداران باید پیش از ورود به بازار سرمایه باید سطح علمی خود را افزایش دهند در غیر اینصور با رفتارهای هیجانی سبب افت شاخص کل میشوند. روند ریزشی بورس سبب میشود که همه سهامداران در یک بازار با هم ضرر میکنند.
در ادامه مطالب آموزشی سایت خبری یکتاپرس، در این مقاله درباره روشهای افزایش سرمایه در بورس توضیح داده میشود.
هر گاه شرکت برای توسعه فعالیتهای خود به منابع مالی جدید نیاز داشته باشد، با پیشنهاد هیات مدیره، سهامداران شرکت افزایش سرمایه را در جلسه مجمع عمومی فوقالعاده مورد بررسی و رایگیری قرار میدهند تا
سرمایه شرکت به میزان مورد نظر افزایش یابد.
افزایش سرمایه یکی از روشهای تامین مالی شرکتها است. شرکتها برای اینکه بتوانند فعالیتهای خود را توسعه دهند و قدرت رقابت خود را حفظ و یا افزایش دهند اقدام به افزایش سرمایه میکنند. در برخی از مواقع نیز این کار به منظور اصلاح و بهبود ساختار مالی شرکت صورت میگیرد. این تامین منابع مالی جدید میتواند به شکلهای مختلفی صورت پذیرد.
هنگامی که یک شرکت در بورس اوراق بهادار بخواهد سرمایه خود را افزایش دهد باید تعدادی سهام جدید منتشر کند و به سهامداران بفروشد تا مبلغ مورد نیاز برای افزایش سرمایه را تأمین کند. تفاوت اصلی بین انواع روشهای افزایش سرمایه، در محل تامین این منابع جدید است. در ادامه درباره انواع روشهای آن بیشتر توضیح خواهیم داد.
معمولا روند افزایش سرمایه در شرکتها به این شکل است که در مرحله اول هیئت مدیره شرکت پیشنهاد خود را به همراه دلایل کافی در خصوص افزایش سرمایه به سهامداران شرکت ارائه میکند. این پیشنهاد در مجمع عمومی فوق العاده شرکت مورد رای گیری سهامداران شرکت قرار میگیرد. (در مقاله همه چیز درباره مجمع و مجامع شرکتهای بورسی میتوانید اطلاعات بیشتری درباره مجمع شرکتها بدست بیاورید). سپس در صورت تصویب این پیشنهاد در مجمع و پس از ارائه مجوز از سوی بورس، افزایش سرمایه
شرکت صورت میگیرد.
قیمت سهام شرکت پس از افزایش سرمایه، دستخوش تغییر میشود. این که افزایش سرمایه شرکت از چه روشی انجام شود، اثرات متفاوتی در این تغییرات قیمت دارد. درادامه درباره انواع روشهای افزایش سرمایه بیشتر توضیح میدهیم.
شرکتها از سه روش میتوانند سرمایه خود را افزایش دهند:۱. از محل سود انباشته و اندوخته طرح و توسعه در قالب سهام جایزه
۲. از محل آورده نقدی و مطالبات در قالب حق تقدم
۳. از محل صرف سهام
در روش اول شرکت، سهام جدید ناشی از افزایش سرمایه را به
سهامداران میدهد و برای این کار نیازی به پرداخت وجه توسط سهامداران نیست.
در روش دوم شرکت، سهام جدید ناشی از افزایش سرمایه را بهازای دریافت ۱۰۰۰ ریال برای هر حق تقدم (به قیمت اسمی سهم) به سهامداران میفروشد.
برای اینکه بدانید قیمت و تعداد سهام شما پس از افزایش سرمایه چه تغییری میکند باید با فرمولهای محاسبه قیمت سهام پس از افزایش سرمایه آشنایی داشته باشید. هر کدام از روشها فرمول محاسباتی جداگانهای دارد. در ادامه پس از توضیح هرکدام از این روشها فرمول محاسبه قیمت و تعداد سهام را برای شما توضیح میدهیم.
طبق قانون تجارت شرکتها موظف هستند سالیانه درصدی از سود خود را نزد خود نگهداری شوند. این سود در حسابی تحت عنوان سود انباشته در صورتهای مالی شرکت ثبت میشود. در مواقعی که شرکت سود انباشته مناسبی دارد، تصمیم میگیرد که افزایش سرمایه خود را از این روش انجام بدهد و با این کار منابع جدید مورد نیاز خود را تامین کند. پس در روش سود انباشته عملا جریان نقدینگی جدید به شرکت وارد نمیشود.
پس به دلیل اینکه سهامداران پولی برای سهام جدید خود پرداخت نمیکنند به سهامی که به این روش به سهامدار تعلق میگیرد، سهام جایزه هم گفته میشود. در روش سود انباشته درصد مالکیت شما در شرکت تغییری پیدا نمیکند. یعنی به همان نسبت که سرمایه شرکت زیاد میشود تعداد سهام شما نیز افزایش پیدا میکند. از نظر تئوریک میزان دارایی شما نیز تغییری نمیکند، یعنی به همان نسبت که تعداد سهام شما زیاد میشود قیمت سهام کاهش پیدا میکند.