پول نیوز - جانشین جان بولتون در مقام مشاور امنیت ملی کاخ سفید با یک توییت از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، معرفی شد. نام رابرت سی اوبرایان به عنوان منصوب رئیس جمهوری، تنها یک روز پس از اعلام وجود ۵ گزینه در فهرست نامزدها برای این مقام اعلام شد.
به گزارش پول نیوز به نقل از بی بی سی، قرعه به نام رابرت سی اوبرایان زمانی درآمده که تنش میان تهران و ریاض بالا گرفته است. عربستان سعودی پس از وقوع حمله به تاسیسات نفتی این کشور، انگشت اتهام را به سوی ایران "نشانه" گرفته است. اگرچه جمهوری اسلامی ایران این اتهام را رد کرده اما رئیس جمهوری ایالات متحده دستور داده تا تحریم ها علیه این دولت افزایش یابد و به عبارتی دیگر حلقه "فشار حداکثری" هرچه تنگ تر شود.
مشاور جدید رئیس جمهوری آمریکا از منتقدان سرسخت برجام است. مجموعه ای از مقالات وی که حاوی نقد سیاست خارجی دولت باراک اوباماست در سال ۲۰۱۶ منتشر شده است. در این کتاب که "وقتی آمریکا خواب بود" نام دارد به روشنی از توافق هسته ای با ایران به عنوان "فاجعه" یاد میشود.
از نگاه آقای اوبرایان "ایران بزرگترین دولت پشتیبان تروریسم در جهان" است.
رابرت سی اوبرایان هرگز به اندازه جان بولتون برای جامعه بینالملل و حتی در ایالات متحده آمریکا شناخته شده نیست. آقای ترامپ در توضیح برکناری مشاور امنیت ملی پیشین گفته بود که به شدت درباره مسایل مختلف با وی اختلاف نظر دارد. حالا کم نیستند تحلیلگرانی که باور دارند رئیس جمهوری و مشاور جدیدش به عنوان دو وزنه بر سر تصمیم گیریها دچار چالشی جدی نخواهند بود و انتظار میرود که وی با وزیر خارجه همراه باشد.
برای نمونه روزنامه واشنگتن پست، خبر برگزیده شدن آقای اوبرایان را به مقام مشاور امنیت ملی با تیتر "ترامپ تیم امنیتی را با یک مشاور کم سابقه ترمیم می کند" منتشر کرد.
وی پس از مایکل فلین، هربرت رایموند مک مستر و جان بولتون، چهارمین مشاور امنیت ملی کاخ سفید در دولت دونالد ترامپ است و رئیس جمهوری آمریکا برای انتصاب فرد مورد نظرش در این مقام نیازی به گرفتن تایید کنگره ندارد.
او به نقل از پسرش برپایی مجمع عمومی سازمان ملل متحد را زمانی توصیف کرده که "همه دیکتاتورها به آمریکا می آیند و درباره اینکه چقدر ما بد هستیم سخنرانی می کنند."
همکار سابق بولتون و مشاور میت رامنی
آقای اوبرایان پیرو آئین "مورمون" است و فارغالتحصیل حقوق از دانشگاه برکلی و همچنین علوم سیاسی از دانشگاه کالیفرنیا در لسآنجلس است، شهری که در آن متولد شده است.
آقای اوبرایان از چهرههای جمهوریخواه، در عرصه سیاست خارجی پیشینهای قابل توجه دارد. وی از ۲۵ مه ۲۰۱۸ به عنوان فرستاده ویژه رئیس جمهوری در امور گروگانگیری در وزارت خارجه فعال بود.
ایفای نقش مشاور برای شماری از نامزدهای پیشین ریاست جمهوری در حزب جمهوری خواه از جمله میت رامنی و تد کروز هم در کارنامه اوست.
او در دولت های پیشین هم در دستگاه دیپلماسی حضور داشته است. از جمله در سال ۲۰۰۵ نماینده ایالات متحده در مجمع عمومی سازمان ملل متحد بود. در این مقطع وی با جان بولتون، سفیر وقت آمریکا در سازمان ملل همکار بود.
وی از بنیانگذاران شرکت حقوقی لارسون اوبرایان است و در سال های ۱۹۹۶ تا ۱۹۹۸ در شورای امنیت سازمان ملل متحد به عنوان مسئول ارشد حقوقی فعالیت داشت. در همین دوره توانست ادعای دولت آمریکا علیه عراق را پس از جنگ اول خلیج فارس پیش ببرد. پس از آن بود که با وزارت خارجه تحت مدیریت کاندالیزا رایس و سپس هیلاری کلینتون در طرح اصلاحات قضایی در افغانستان همکاری کرد.
آزادی زندانیان آمریکایی؛ برگ برنده اوبرایان
به تازگی آقای اوبرایان به دلیل تلاش برای آزادی یک آوازخوان رپ آمریکایی بازداشت شده در سوئد مورد توجه رسانه های آمریکا قرار گرفت.
ایسپ راکی به اتهام مشارکت در یک درگیری خیابانی در استکهلم از سوی پلیس بازداشت شده بود. این آوازخوان مشهور ماه گذشته با موافقت قاضی دادگاهی در سوئد آزاد شد. این پرونده البته با محکومیت متهم و حکم به پرداخت جریمه بسته شد.
سال گذشته میلادی هم آزادی اندرو برانسون از ترکیه، موفقیتی برای او در دولت ترامپ محسوب شد. این کشیش آمریکایی دو سال در ترکیه زندانی بود و این مساله به تنش میان واشنگتن و آنکارا دامن زد.
دنی براچ دیگر شهروند آمریکایی است که با تلاش های دیپلماتیک آقای اوبرایان به خانه بازگشته است. آقای براچ که برای یک شرکت نفتی در یمن کار می کرد در سال ۲۰۱۷ ربوده شد و چند ماه پیش سرانجام به آمریکا بازگردانده شد.
مشاور امنیت ملی جدید کاخ سفید، ماه آوریل دونالد ترامپ را بزرگترین مذاکره کننده در مساله گروگان گیری نامیده بود که در تاریخ آمریکا می شناسد. وی برای استدلال این باورش یادآور شده بود که در دو سال گذشته ۲۰ گروگان بدون پرداخت پول آزاد شده اند.
اکنون از سیاست های مهاجرتی گرفته تا فراز و فرود در مذاکره با طالبان و از مساله کره شمالی تا بالاگرفتن تنش با جمهوری اسلامی ایران، همگی چالش هایی جدی در برابر بیست و هشتمین مشاور امنیت ملی ایالات متحده آمریکا هستند.