پولنیوز - دکتر مهدی درخشان در جلسه طرح ارتباط نسخ الکترونیکی مراکز ملکی سازمان با داروخانههای طرف قرارداد تامین اجتماعی استان زنجان گفت: سرلوحه همه اقدامات این سازمان در دو آیتم تکمیل برنامههای الکترونیکی و مدیریت هزینهها خلاصه می شود.
به گزارش گروه بانک و بیمه پولنیوز، وی در این آئین خدمات قابل ارائه در تامین اجتماعی را ارزشمند دانست.
دکتر درخشان با تاکید بر اینکه هدف از مدیریت هزینهها کاهش خدمات نیست، افزود: آنچه مد نظر سازمان است کسب رضایت مردم است که باید اولویت اول همه کارکنان باشد.
وی تاکید کرد: نتیجه بخش بودن تکمیل و اصلاح ساختار فرآیندهای IT در سازمان تامین اجتماعی منوط به اصلاح رفتار با جامعه هدف است.
دکتر درخشان بر برقراری ارتباط بین مراکز درمانی مستقیم و غیرمستقیم در تامین اجتماعی تاکید کرد و افزود: تکمیل این ارتباطات نیازمند نظارت کامل و دقیق است.
معاون درمان سازمان تامین اجتماعی به آغاز اجرای طرح ارتباط نسخ الکترونیکی مراکز ملکی با داروخانههای طرف قرارداد سازمان تامین اجتماعی به صورت پایلوت در زنجان اشاره و تصریح کرد: اجرای این طرح یک آرزوی دیرینه بود که محقق شده است.
وی با تاکید بر اینکه اولویت در اجرای طرح ارتباط نسخ الکترونیکی مراکز ملکی داروخانههای طرف قرارداد سازمان تامین اجتماعی رفع مشکلات است، افزود: بعد از رفع نواقص اولیه، این طرح در سایر استانها نیز اجرایی می شود.
مدیر درمان تامین اجتماعی استان زنجان نیز در ادامه این جلسه با ارائه گزارشی از وضعیت فعالیت مراکز زیر نظر این سازمان گفت: تامین اجتماعی دو بیمارستان در زنجان و شهرستان ابهر و پنج مرکز ارائه خدمات سرپایی در شهرستانهای زنجان، ابهر، خرمدره و قیدار دارد.
دکتر علی محمدی با بیان اینکه حدود 50 درصد از جمعیت یک میلیون و 80 هزار نفری استان زنجان بیمه تامین اجتماعی دارند، ادامه داد: این سازمان با اکثریت قریب به اتفاق مراکز فعال در حوزه درمان قریب به 540 مرکز قرارداد همکاری دارد.
وی با اشاره به اینکه طی سال گذشته یک میلیون و 60 هزار ویزیت سرپایی و 21 هزار بستری در مراکز درمانی تامین اجتماعی استان زنجان انجام شده است، افزود: در استان زنجان 23 هزار پرونده الکترونیکی نیز تشکیل شده است.
دکتر محمدی گفت: بر اساس ارزیابی های انجام شده، بعد از اجرای فاز اول طرح ارتقاء هتلینگ بیمارستانهای تابعه، درصد رضایت مندی مراجعین و بیماران، افزایش قابل توجهی داشته است.
مدیر درمان تامین اجتماعی استان زنجان به اجرای طرح هتلینگ در مراکز درمانی ملکی این سازمان اشاره و تاکید کرد: این طرح در حال حاضر تکمیل نشده است و باید سایر بخشها نیز تکمیل شود.
وی ترویج زایمان طبیعی را از جمله اقدامات مورد توجه سازمان تامین اجتماعی عنوان کرد و گفت: سزارین در مراکز درمانی تامین اجتماعی به زیر 30 درصد هم رسیده است
دکترمحمدی به انجام زایمانهای در آب در بیمارستان امام حسین (ع) به عنوان تنها بیمارستان مروج این نوع زایمان در استان زنجان اشاره و تصریح کرد: در ارزیابی اعتبار بخشی انجام شده نیز دو بیمارستان زیر پوشش تامین اجتماعی استان در رتبههای نخست قرار دارند که جای خرسندی است.
مدیر درمان تامین اجتماعی زنجان توسعه درمان، بهسازی اورژانس بیمارستان امام حسین (ع)، نوسازی ساختمان مدیریت درمان با توجه به قدمت ساختمان، ارتقای درجه مدیریت درمان و ارتقای درجه دفتر اسناد پزشکی این استان را از جمله مطالبات این حوزه عنوان کرد.
وی ادامه داد: مدت زمان پاسخگویی به شکایت مردمی از مراکز درمانی تامین اجتماعی استان زنجان به کمتر از 6 روز کاهش یافته است.
دکتر ماندانا عظیمی رئیس دفتر اسناد پزشکی استان زنجان نیز در این مراسم، گزارش جامعی از ابتدای پایلوت شدن استان در اجرای طرح مذکور ارائه نمود و گفت: با اجرایی شدن طرحهای الکترونیکی هزینهها کنترل میشود.
دکتر عظیمی به ارائه چهره به چهره آموزش به پزشکان طرف قرارداد با تامین اجتماعی اشاره کرد و افزود: در حال حاضر 50 درصد از نسخ تولیدی در زنجان به صورت الکترونیکی انجام میشود و استان زنجان نیز بعنوان پنجمین استان در تولید نسخه الکترونیک است.
رئیس دفتر اسناد پزشکی استان زنجان با اذعان به مشکلات موجود در ارائه خدمات گفت: الکترونیکی شدن خدمات به کاهش مشکلات منجر خواهد شد.
وی یادآور شد: این سازمان علاوه بر ارائه خدمات درمان مستقیم به دنبال گسترش درمان های غیر مستقیم مکمل نیز هست که با به ثمر رسیدن خدمات الکترونیکی و اصلاح و بهبود فرایندها قابل دسترسی است.