پولنیوز -قِشم بزرگترین جزیره ایران و خلیج فارس واقع در تنگه هرمز است. این جزیره در دوران ساسانیان ابرکاوان نام داشته است. شهرستان قشم بخشی از استان هرمزگان است که خود جزیره قشم را شامل میشود.
شهر قشم در شرقیترین نقطه جزیره واقع شده است و به رغم آنکه این شهر نسبت به کل جزیره مرکزیت هندسی ندارد، اما به علت موقعیت مهم استراتژیک آن (دید گسترده به جنوب، شمال و شرق، دید به تنگه هرمز، نزدیکی به بندرعباس و...) از قدیم واجد اهمیت بوده و عمدهترین سکونتگاه جزیره محسوب میشده است. انتخاب شهر قشم به عنوان پایگاه اصلی توسعه منطقه آزاد تجاری-صنعتی قشم نیز بر اهمیت این شهر افزوده است. جمعیت کل جزیره قشم: ۹۸٫۸۲۹ نفر است که این آمار مربوط به سرشماری رسمی سال ۱۳۹۰ است.
این جزیره از شمال به شهر بندرعباس، مرکز بخش خمیر و قسمتی از شهرستان بندر لنگه، از شمال شرقی به جزیرهی هرمز، از شرق به جزیرهی لارک، از جنوب به جزیرهی هنگام و از جنوب غربی به جزایر تنب بزرگ و کوچک و ابوموسی محدود میشود. فاصله جزیرهی قشم (از بندر قشم) تا بندرعباس ۲۰ کیلومتر تا بندر هرمز ۱۸ کیلومتر، جزیره لارک (تا مرکز دهستان لارک) ۹ کیلومتر تا جزیره ابوموسی ۱۶۳ کیلومتر و جزیره تنب بزرگ ۱۱۴ کیلومتر است.
قشم با تمام جاذبههای طبیعی و تاریخیاش نمیتواند تو را به داشتن سر و صدا دعوت کند! اینجا، مکان و مأمن آرامش است! وقتی که پا به درون قشم میگذاری این را با تمام وجود حس میکنی! نه ترافیکی هست، نه زرق و برق ویترینهای آنچنانی که چشمانت را آزار دهد و نه تفریحات آنچنانی که تنها برای چند ساعت شاد بودن، روح و جسمت را آزار دهد.
قشم نام امروزى جزیره و نام شهر بندرى جزیرهاى در آبهاى خلیج فارس است. این جزیره در منابع اسلامى تا حدود سده دهم هجرى، به نامهاى دیگرى مانند کاوان یا بنىکاوان و لافت شهرت داشته است. مسعودى در مروجالذهب، (نوشتهاى از اوایل سدهى چهارم هجرى)، در شرح جزایر خلیج فارس مىنویسد: «از آن جمله جزیره لافت است که آن را جزیره بنىکاوان گویند».
مؤلف کتاب حدودالعام نیز از این جزیره به نام «لافت» نام مىبرد و مىنویسد: «اندرو شهرى خرم است مراو را لافت خوانند» و «این جزیره برابر پارس است».
دمشقى در نخبهالدهر، (از سده هشتم هجرى)، این جزیره را «لافت» و «بنىکاوان» مىخواند و آن را از جزایر آباد آن زمان دانسته است.
از دوره صفوى (۹۰۷-۱۱۴۸ ه. ق) به این سو، از این جزیره با نام «قِشْم»، یا به گویش ساحلنشینان «کِشم»، در منابع جغرافیایى و تاریخى یاد کردهاند. در میان عربهاى منطقه، این جزیره به نام «جزیرهالطویله» و در میان فارسها به نام «جزیرهى دراز» معروف بوده است.
برخى کیش را که اکنون نام جزیره دیگرى به نام قیس در خلیج فارس، را نام جزیره قشم دانستهاند و گفتهاند چون شکل این جزیره شبیه تَرْکَش (تیردان) است، آن را کیش که به این معنا است، خواندهاند.
در برهان قاطع، کیش نام شهرى در جزیرهاى مشهور به هرمز آمده و در وجه تسمیه آن چنین نوشته شده است: «چون بر بلندىهاى اطراف هرموز برمىآیند مانند کیش که ترکش باشد، به نظر مىآید». مؤلف برهان قاطع، ظاهرا جریزه هرمز را با قشم یکى گرفته است.
مؤلف آنندراج نام این جزیره را کیش و آن را همان جزیرهى دراز خوانده است و مىنویسد چون از دور به آن نظر کنند به ترکیب کیش (یعنى جاى تیر) نماید.
اعتمادالسلطنه نیز در مرآهالبلدان مىنویسد: «جزیرهى قشم یا کیش که آن را باسعیدو (نام خور و بندرى در بن غربى جزیره) هم مىگویند. چون شبیه به ترکش، یعنى جعبهى تیر است. آن را به فارسى کیش گفتهاند.»
قشم در لغتنامه دهخدا به معانى زیر آمده است: «سرشت که مردم بر آن آفریده، طبیعت، آبراههى تنگ در رودبار یا در زمین یا آبراههى مطلق، تن و پیکر، جسم، گوشت پخته، سرخشده، پیه، بن و نژاد، اصل، حال و هیأت.»
در میان معانى فوق «طبیعت» به خاطر زیبایىهاى طبیعى، خدادادى و بهشتگونه جزیره قشم و نیز «آبراهه» به سبب وجود مسیل و آبراهههاى بسیار که بر اثر ریزش بارانهاى سیلآسا و کوتاه مدت و یا در نتیجه دخالت انسانها در جزیره به وجود آمده است، بیشتر مناسب جزیره قشم امروزى است.
برخلاف هیاهو و امکانات مناطق آزاد کیش، چابهار و ... جزیره قشم با وجود امکانات کم، رتبه اول تردد مسافران را به خود اختصاص داده است. هفت صبح دلایل این اتفاق را بررسی میکند.
بسیاری از افراد با شنیدن نام مناطق آزاد به یاد کیش، چابهار، ارس، آستارا و ... میافتند و تصور عمومی به این صورت است که جولانگاه اول مسافران این جزایر و شهرها هستند. هتلها، مراکز گردشگری و بیشتر امکانات رفاهی در این مناطق واقع شدهاند و همه ساله سرمایه گذاریهای زیادی در آنها انجام میشود، اما آمار گمرک نشان میدهد در این میان یک رقیب کم سروصدا گوی رقابت را از همه آنها دزدیده است!
قشم، منطقه آزاد کم امکانات کشور در سه ماه اول امسال در حدود دو میلیون و ۲۰۰ هزار مسافر ورودی و خروجی فقط از طریق هوایی را ثبت کرده و با اختلاف یک میلیون و ۳۰۰ هزار مسافری از رقیب خود یعنی جزیره کیش در رتبه اول ایستاده است.
آبوهوای قشم
قشم در گروه سرزمینهای گرم و مرطوب قرار میگیرد و این در حالی است که رطوبت نسبی هوا در قشم بالا است. فشار هوا در قشم بین ۱۰۱۵ تا ۱۰۱۸ میلیبار جیوه است که در تابستان به دلیل گرمای زیاد، فشار هوا به کمتر از ۱۰۰۰ میلیبار میرسد. دمای متوسط سالیانه جزیره قشم حدود ۲۶ درجه سانتیگراد، با متوسط حداکثر و حداقل دمای روزانه به ترتیب ۳۳ و ۱۸ درجه سانتیگراد است. اختلاف درجه حرارت فصلی این جزیره بسیار زیاد است. گرمترین زمانها ۱۰ تیر تا ۱۰ شهریور و سردترین ماهها دی و بهمن است. در جزیره قشم حداکثر و حداقل دمای مطلق ۴۶ و ۱۶ درجه سانتیگراد به ثبت رسیده است.
قیمت مسکن در این جزیره بسیار ارزانتر از جزیره کیش است، بر اساس گفته مشاوران املاک در قشم، گرانترین آپارتمانها واقع در شهرک سام و زال است که حداکثر قیمت هر متر واحد نوساز، سه میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و ارزانترینها واقع در سیستان و بوستان است که قیمت هر مترمربع واحد نوساز معادل یک میلیون و ۶۰۰ تا یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است و واحدهای قدیمیتر با قیمت هر مترمربع یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان نیز به فروش میرسند، البته اکثر این ملکها متراژهای بالای ۱۲۰ متر دارند.
با وجود سرازیر شدن تعداد زیادی از هموطنان به منطقه خوش آب و هوا و پردرآمد قشم، قیمت خرید و فروش، رهن و اجاره در این شهرستان افزایش چشمگیری داشته است.
منبع:کجارو