پول نیوز، فهیمه اکبری صحت - دنیای مدرن، کسبو کار های جدیدی را به جامعه عرضه می کند که دیگر اثری از روش های سنتی در آن ندارند. بیشتر این کسب و کارها پاسخ مستقیمی است به نیازی هایی که در دنیای جدید شکل میگیرد. خرید لباس در دنیای امروز دیگر شبیه گذشته نیست. با اوج گرفتن صنعت مد، مشتریان نیازهای تازه ای پیدا میکنند و کسب و کارهای تازه بر بستر این نیازها شکل می گیرد.
بوتیک های لباس موج تازه ای از این کسب و کارها هستند که سوار بر موج مد و فشن گردش مالی قابل توجهی را رقم می زنند. شاید در نگاه اول راه اندازی یک بوتیک لباس بسیار ساده به نظر برسد اما کم نیستند کسانی که در این شغل با شکست سنگینی رو به رو شده و تمامی سرمایه خود را از دست داده اند. برای راه اندازی یک بوتیک تحقیقات و بررسی های اولیه یک اصل مهم است. باید دقت داشت که چه مشتریانی از چه قشری مخاطبان آن هستند. برای راه اندازی یک بوتیک باید نوع اجناس قابل ارائه در آن را تعیین کرد. فروش چندگانه محصولات یکی از آسیب های جدی این کسب و کار است.
مجوزها
اما بوتیک داری مانند سایر کسب و کارها نیاز به دریافت مجوز از اتحادیه صنفی دارد. شرایط دریافت مجوز از اتحادیه فروشندگان پوشاک، به شرح زیر است:
پس از دریافت مجوز، بر اساس تحقیقات اولیه پیدا کردن مکان مناسب و متناسب اجناسی که در بوتیک ارائه خواهد شد یک اصل به شمار می رود. البته یافتن این مکان همزمان با دوره تحقیقات بازاریابی انجام شده و در برخی مواقع ماه ها زمان می برد. بوتیک ها اصولا دو دسته مردانه و زنانه را تشکیل می دهند و در اکثر مواقع در یک مرکز خرید معتبر جای میگیرند. این موارد باعث می شود که اصل مهمی به نام دکوراسیون در راه اندازی بوتیک نمایان شود.
دکوراسیون
در نگاه اول به نظر می رسد که لباس های داخل بوتیک دکوراسیون آن را تشکیل می دهند اما یک بوتیک در گام نخست نیاز جدی به یک طراح دکور دارد زیرا این طراحی بر میزان جذب مشتریان و بالا رفتن فروش و همچنین جایگاه سازی محصولات تاثیر به سزایی دارد. برای طراحی دکوراسیون یک بوتیک نیاز به نورپردازی، رنگ آمیزی ویژه، طراحی داخلی و استفاده از المان های مختلف بصری، مانکن ها و خود چیدمان لباس ها و... وجود دارد. جدول زیر میزان سرمایه لازم برای یک لباس فروشی و دکوراسیون آن را نشان می دهد.
نوع خدمات |
قیمت |
نورپردازی و خرید تجهیزات مربوط به آن |
3 تا 4 میلیون تومان |
خرید المان های بصری مانند درختچه و ... |
2 تا 3 میلیون تومان |
مانکن به طور میانگین 4 عدد |
هر عدد 800 هزار تا 1 میلیون تومان |
آینه کاری اتاق پرو (یک اتاق) |
2میلیون و 400 تا 3 میلیون تومان |
طراحی سقف(استفاده از بلکا، رنگ و طراحی های جدید) |
1 میلیون و تا 1 میلیون و 800 هزار تومان |
طراحی دیوار(استفاده از رنگ، بلکا، مولتی رنگ و ...) |
2 و نیم تا 3 میلیون تومان |
راه اندازی و ساخت ویترین با استفاده از لباس های، مانکن ها و المان های جدید بصری |
4 تا 5 میلیون تومان |
دستمزد طراح |
3 تا 4 میلیون تومان |
اجاره املاک
بوتیک ها به صورت عادی در مراکز خرید معتبر و تجاری عظیم، راه اندازی می شوند. از این رو قیمت اجاره و یا خرید مغازه در این مکان ها بسیار بالا است. برای مثال یک مغازه 24 متری در مرکز خرید قائم در میدان تجریش حدود 200 میلیون ودیعه و 3 میلیون اجاره هزینه دارد. هر چه میزان منطقه رو به پایین برود، باید هزینه های اجاره هم پایین تر می آید. البته در برخی مواقع، منطقه جغرافیایی تحت تاثیر فروش بالا قرار گرفته و هزینه اجاره را بالا می برد برای مثال در چهار راه امیراکرم، برای راه اندازی یک بوتیک باید حدود 150 میلیون ودیعه و اجاره ماهیانه 12 میلیون تومان در نظر گرفت. البته در مناطقی مانند افسریه تهران، این مبلغ به 100 میلیون ودیعه و ماهیانه 5 میلیون اجاره هم می رسد. اما بوتیک ها به دلیل خاص بودن نوع مشتریان خود، بیشتر در مناطق بالای شهر راه اندازی می شوند.
گردش مالی بوتیک ها
صاحب یک بوتیک مردانه در مرکز خرید پونک می گوید: «راه اندازی بوتیک در مناطقی که مردم توجه خاصی به برند و مارک لباس ندارند، اصولا کار اشتباهی است. بیشتر مشتریان بوتیک افرادی هستند که برند و مارک لباس را در اولیت قرار میدهند و حاضرند برای آن پول های بسیار زیادی را پرداخت کنند.»
به گفته وی بوتیک مردانه نسبت به بوتیک زنانه فروش کمتری دارد اما راه اندازی بوتیک مردانه به دلیل کمتر بودن میزان کالاهای اولیه مورد نیاز آسانتر است. به طور متوسط هر بوتیک مردانه حدود 1 میلیون فروش دارد که با توجه به بالا بودن میزان هزینه وسایل ارائه شده در بوتیک چندان قابل توجه نیست. اکثر بوتیک ها در سه ماه آخر سال فروش قابل توجهی دارند که گاهی میانگین درآمد آن ها به روزی 50 میلیون تومان هم می رسد؛ اما در مواقع عادی این فروش بسیار اندک است. البته در زمان اتمام ماه رمضان و اتمام ماه محرم به دلیل اوج گرفتن مراسم های جشن و شادی در برخی مواقع فروش بوتیک ها به روزی 10 میلیون هم می رسد اما بیشترین میزان فروش یک بوتیک مردانه به سه ماه پایانی سال به خصوص ماه اسفند باز می گردد.»
صاحب یک بوتیک زنانه در مرکز خرید تیراژه می گوید: « بازار فروش لباس های زنانه همیشه رو به راه است و در اکثر مواقع سال، فروش قابل توجهی دارند. البته فروش ویژه عید در مقایسه با باقی سال، بسیار چشم گیر است. برای مثال در سال گذشته فروش یک مغازه در ماه اسفند بیش از 300 میلیون تومان بود.»
وی افزود: « لباس های زنانه بیشتر از چین و یا از مراکز فروش درگهان و قشم خریداری شده و در اندک مواردی از ترکیه و کشورهای اروپایی وارد می شود اما این محصولات به نام کالای اصل با قیمت های بسیار بالایی به فروش می رسد برای مثال یک شلوار جین زنانه نهایتاً به قیمت 50 هزار تومان خریداری شده و در بوتیک های معتبر حدود 400 هزار تومان به فروش می رسد. به طور میانگین حاشیه سود بوتیک ها بیش از 60 درصد است.»
تامین اجناس
تامین اجناس مورد نظر بوتیک بیشتر از کشورهای همسایه و یا جزایر مختلف کشور صورت می گیرد. بیشتر لباس های مارک تولید کشورهای همسایه بوده که به نام مارک معتبر خارجی در کشور به فروش می رسد. اما سرمایه مورد نیاز خریداری و وارد کردن این لباس ها بسیار متفاوت است.
فروشنده یک بوتیک در مرکز خرید قائم می گوید: «حدود 90 درصد لباس ها، به صورت قاچاق از مرزهای کردستان و کرمانشاه، جزیره هرمز، درگَهان و مرزهای پاکستان به کشور وارد می شود. البته در برخی مواقع لباس هایی از اَرس و آستارا به کشور وارد می شود و به نام لباس ترک اصل به فروش می رسند. اصولا یک بار لباس از چین نزدیک به 100 میلیون هزینه دارد، این مقدار می تواند حدود 1 میلیارد فروش داشته باشد.»
به گفته وی، «بیشتر تاجران و یا دارندگان بوتیک ها از یک کارخانه چینی محصول سفارش می دهند که هر چه میزان سفارش بالا می رود میزان تخفیف آن هم به صورت تصاعدی بالا می رود و ممکن است اگر هزار عدد از یک پیراهن را سفارش بدهیم، هر پیراهن 15 هزار تومان باشد اما اگر تعداد سفارش ها به 100 هزار برسد قیمت هر پیراهن به 2 هزار تومان و یا کمتر از آن هم برسد. حال اینکه این پیراهن ممکن است در یک بوتیک بالا شهر تهران، بیش از 100 هزار تومان هم قیمتگذاری شود.»