پولنیوز، محمدعلی دیانتیزاده* - حدود 90درصد كالاهاي تجاري بينالمللي از طريق دريا جابهجا ميشود. در واقع حمل ونقل دريايي موتور محركه تجارت بينالمللي است و در سراسر دنيا حتي در كشورهايي كه دسترسي مستقيم به آبهاي بينالمللي ندارند، زندگي مردم به آن وابسته است.
ايران با دارا بودن بيش از 150 فروند كشتي اقيانوسپيما (كالابر و نفتكش) يكي از بزرگترين ناوگانهاي دريايي در خاورميانه و مهمترين كشور دريايي در منطقه است كه داراي پتانسيلهاي بسياري در حملونقل دريايي است.
اين ناوگان با دارا بودن ظرفيت 12.6ميليون تن توان جابهجايي كالا حجم عظيمي از حمل ونقل دريايي را دارد و غيرفعال ماندن خط اروپا موجب خسران آن شده بود.
در حال حاضر ظرفيت اشتغال در حملونقل دريايي بيش از 130هزار نفر است اما در صورت ايجاد رونق فزاينده در اين بخش تا 200هزار نفر قابل افزايش خواهد بود.
در سال 1392 با افزايش ظرفيت ناوگان حملونقل نفت و فرآوردههاي نفتي به ١٦ميليون تن، ايران در جايگاه دومين دارنده ناوگان بزرگ حملونقل نفتي جهان قرار گرفت.
ناوگان نفتكش ايران داراي بيش از 10ميليون تن ظرفيت است كه از اين نظر بيشترين ظرفيت را در بين كشورهاي اوپك به خود اختصاص داده است.
تا پايان سال 2014ميلادي نيز تعداد كشتيهاي نفتكش ايران از 67 به 74 فروند و ظرفيت ناوگان به 17ميليون تن افزايش يافت اما بهرهگيري از تمامي اين ظرفيت و تداوم رشد آن منوط به رفع موانع تحريم نفت و تحريمهاي مالي ايران است.
*سردبیر