دبير كل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: برخلاف همه جاي دنيا در ايران نسبت الكليها به مصرف كنندگان مواد مخدر برعكس است و ميتوان گفت كه جمعيت الكليها در ايران يك دهم جمعيت معتادان به مواد مخدر است.
به گزارش ايسنا، سردار دكتر اسماعيل احمدي مقدم روز دوشنبه در در حاشيه اولين نشست تخصصي سامانه اتاقهاي فكر ستاد مبارزه با مواد مخدر برگزار شد، با اشاره به تاريخچه تشكيل اتاقهاي فكر در سازمانهاي اجرايي در دنيا عنوان كرد: اتاقهاي فكر حدود 30 سال است كه در دنيا شكل رسمي به خود گرفته و در كشور ما نيز چندي رايج شده و ميتوان با قاطعيت گفت كه ستاد مبارزه با مواد مخدر در بين ساير نهادها و دستگاههاي تنها نهادي است كه توانسته است اين اتاقهاي فكر را به صورت نظامند راهاندازي و اداره كنند.
وي در ادامه با اشاره به اين كه اعتياد بزرگترين آسيب اجتماعي و بيشترين بار اجتماعي را بر روي جامعه دارد، يادآور شد: ميتوان گفت كه اگر چه ضعف شخصي در گرايش افراد به اعتياد مهم است، اما بخش عمدهاي از علت گرايش به اعتياد به ضعفها و خلاهاي اجتماعي باز ميگردد و از اين رو جامعه ما بايد بيش از قبل زمينه هشدار در مورد اعتياد را فراهم كند.
دبير كل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به حضور 430 نخبه و صاحبنظر در اتاق هاي فكر ستاد متبوعش، اظهار كرد: حداقل كار كرد اتاقهاي فكر اين بوده است كه بنده شخصا اطلاعات بسيار زيادي در حوزه مبارزه با مواد مخدر كسب كردهام.
وي با بيان اين كه اتاقهاي فكر در حقيقت رابط و برطرف كننده فاصله موجود ميان تصميمگيران و مجريان هستند، افزود: ميتوان از بركات تشكيل اين اتاقهاي فكر به موضوع برجسته شدن تحقيق و پژوهش در حوزه مواد مخدر اشاره كرد و در كنار اين امر با تشكيل اتاقهاي فكر تصميمگيرندگان و مجريان به اتخاذ تصميمات بر اساس يافتههاي پژوهشي و علمي واقف ميشوند.
سردار احمدي مقدم همچنين تغيير نگاه صرف مبارزهاي در حوزه مواد مخدر به نگاه درمان مدار و پيشگيرانه را نيز از ديگر تاثيرات مثبت تشكيل اتاقهاي فكر دانست و تاكيد كرد: از چنين منظري است كه عزم ملي براي مبارزه با اعتياد در كشور به وجود ميآيند و اين امر در حد يك شعار باقي نميماند.
وي در ادامه با اشاره به برخي تصميمات نادرست و ناسنجيدهاي كه در كشور به دليل فقدان پشتوانه علمي و پژوهشي بدون اجرا بر زمين ميماند، تصريح كرد: بسياري از اين تصميمات آني كه داراي پشتوانه علمي و فكري نيست، موجب ميشود كه اعتماد مردم از دست برود؛ از اين رو همه سازمانهاي و نهادها بايد تشكيل اتاقهاي فكر را جدي بگيرند.
دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر خاطرنشان كرد: تشكيل اتاقهاي فكر همچنين ميتواند از سوي ديگر منجر به متعهدسازي مسوولان و تصميمگيرندگان شود؛ چرا كه ما مسوولان معمولا خيلي دوست داريم كه در هر جلسه و همايشي شركت ميكنيم چند نفر بيايند و از ما تعريف و تمجيد كنند و كارهاي ما را تاييد كنند، اما حضور نخبگان منتقد موجب ميشود كه ما مسوولان خود را به نقشهاي سازنده متعهد كنيم و از نگاه توجيهگري كه معمولا داريم، خارج شويم.
وي همچنين با تاكيد بر اين كه ستاد متبوعش تلاش ميكند تا همه دستگاهها و نهادها در اتاق فكرهاي اين ستاد مشاركت داشته باشند، در عين حال به برخي ايرادات وارد در اين زمينه اشاره كرد و يادآور شد: براي مثال امروز ميگويند كه اتاق فكرها را در سطح شهرستانها و حتي روستاها نيز راهاندازي كنيم؛ اين در حاليست كه ما بايد با رعايت قانون بازده نزولي از افراط در اين زمينه جلوگيري كنيم. چرا كه اتاقهاي فكر كه با حضور نخبگان اجرايي، افراد علمي و نمايندگان دستگاه ذيربط اداره ميشوند، قطعا تا حدي ما را بالا ميبرند، اما اگر فراتر از آن حركت كنيم براي ما مضراتي نيز خواهند داشت، از جمله مضرات آنها توسعه بي حد و حصر نيروي انساني است كه ممكن است توقعاتي نيز داشته باشند.
سردار احمدي مقدم همچنين با اشاره به اين كه متاسفانه برخي دوستان نيز كه ميخواهند خدمت فكري داشته باشند، به عكس، اغتشاش فكري ايجاد ميكنند، در اين راستا به خبررساني نادرست برخي سايتها اشاره و عنوان كرد: برخي سايتها آمار نادرستي در حوزه مواد مخدر منتشر ميكنند كه انتشار اين آمار قطعا تاثيرات نامطلوبي در سطح جامعه خواهد داشت. از اين رو نخبگان رسانهاي نيز بايد توجه داشته باشند كه ستاد مبارزه با مواد مخدر را در اين زمينه ياري كنند، نه اين كه به انتشار ارقامي چون شيوع بيش از 30 درصد جامعه دانشگاهي به مصرف الكل كه موجب توهين به جامعه دانشگاهي كشور است و سبب اغتشاش فكري در جامعه ميشود، اقدام كنند.
وي افزود: گاهي نيز متاسفانه ارقامي از مصرف ميليون ليتري الكل در كشور اعلام ميشود كه اگر حساب كنيم ميزان اين مصرف از ميزان مصرف آب در كشور نيز بيشتر ميشود! اين نشان ميدهد كه برخي آمارهايي كاملا غيرواقعي و نادرست اعلام ميكنند كه انتشار آنها نه تنها به هشدارسازي براي جامعه كمك نميكند، بلكه صرفا با ايجاد موجي منفي در مبارزه صحيح با مواد مخدر نيز مانعسازي ميكند.
دبير كل ستاد مبارزه با مواد مخدر همچنين به انتشار آماري نادرست همچون وجود 5 ميليون معتاد در كشور اشاره و اظهار كرد: بنده با اين كه امروز به قولي مسوول و نخبه شدهام و با كسب درآمد بالاتر به شمال شهر كوچ كردهام، اما بچه پايين شهر هستم و دقيقا نسبتها دستمان ميآيد كه چه تعداد معتاد در كشور وجود دارد؛ حتي آماري كه سازمان ملل متحد از شمار معتادان ايراني نيز منتشر كرده بسيار بهتر از آماري است كه بعضيها در داخل انتشار ميدهند، از اين رو انتشار آماري همچون وجود 5 ميليون معتاد در كشور كاملا نادرست است و افراد بايد توجه داشته باشند كه در اين زمينه چه اخباري را منتشر ميكنند.
به گزارش ايسنا، وي در ادامه همچنين به روند حضورش در اين ستاد اشاره كرد و گفت: زماني كه به بنده اعلام شد كه مسووليت اين ستاد را بر عهده بگيرم، بنده شخصا تمايلي به حضور در اينجا نداشتم، اما پس از اين كه كار خود را آغاز كردم ديدم كه نوع افرادي كه در اين كار مشاركت دارند، داراي نيت خدايي هستند و صرفا در طالب پول نيستند. بنده نيز در اين راستا تلاش كردم كه از هيچ مزيت مادي در ستاد مبارزه با مواد مخدر استفاده نكنم و حتي ميز و صندلي براي خود در اين ستاد ندارم.