طلبكاران خارجي امارات فعلا با دست خالي رفتند
شوك دبي به بازارهاي آسيا
دنياي اقتصاد- به دنبال درخواست دولت دبي از طلبكاران خارجي بزرگترين شركت دولتي اين شيخ نشين براي استمهال شش ماهه بدهيهاي اين شركت، بازارهاي آسيا به لرزه درآمد كه ظهور آن در بورس توكيو با كاهش 2/3درصدي شاخص و در بورس هنگكنگ با كاهش پنجدرصدي شاخص بود؛ سقوطي در اين حد در ماههاي اخير بيسابقه بوده است.
درخواست دولت دبي به دنبال ناتواني شركت سرمايهگذاري و ساختمانسازي «دبي ورلد» در تامين منابع خود ارائه شد و با توجه به اينكه اين شركت معادل 60 ميليارد دلار بدهي خارجي دارد، اين نگراني به جان سرمايهگذاران افتاد كه با توجه به كاهش قيمت نفت در سال گذشته، تعادل اقتصادي دبي به هم بخورد و با آغاز مسابقه براي خارجسازي سرمايه از آن، اين كشور و ساير اعراب منطقه نيز مقابله به مثل كرده و بحران مالي جديدي در روابط بينالمللي ايجاد شود.
بیبیسی و اکونومیست وضعيت اقتصادي دبي را بررسی کردند
شوك دبي به بازارهاي آسيا
روز چهارشنبه دولت امارات از سرمایهگذاران شرکت بزرگ «دبی ورلد» که یکی از سه مجموعه اقتصادی بزرگ مورد حمایت دولت امارات است، خواست برای مطالبه طلبهایشان تا روز سیام ماه مه سال 2010 به این شرکت مهلت دهند.
دولت شیخنشین دبی به دلیل ناتوانی شرکت سرمایهگذاری و ساختمانسازی دبی ورلد در تامین منابع مالی لازم، از طلبکاران خارجی این شرکت خواسته است برای دریافت اصل و بهره مطالبات خود به مدت شش ماه به این شرکت مهلت دهند.
البته این درخواست، بدهیهای شرکت «دبی پورتس ورلد» که اپراتور یکی از بزرگترین ترمینالهای باری جهان است را شامل نمیشود، اما 05/4میلیارد دلار اوراق اسلامی (صکوک) را که شرکت النخیل با سررسید 14 دسامبر عرضه کرده است، دربرمیگیرد. شرکت النخیل یک شرکت توسعه و ساختوساز است که مسوولیت ساخت بزرگترین جزایر ساخت بشر در جهان به شکل یک نخل را در کنار سایر پروژههایش برعهده دارد.
با انتشار درخواست مهلت دولت امارات برای بازپرداخت بدهیهای این مجموعه، در آغاز معاملات بازارهای سهام شرق آسیا، نیکی - شاخص بورس توکیو - بیش از 2/3درصد افت کرد و به پايينترین سطح از ماه ژوئن سالجاری رسید. در بورس هنگکنگ نیز شاخص هنگسنگ با کاهش 9/4درصدی مواجه شد که شدیدترین تنزل در ماههای اخیر بوده است.
سهامداران در بازارهای آسیایی نگران آن هستند که ناتوانی این شرکت در بازپرداخت وامهای خارجی باعث کاهش اعتماد به بازارهای مالی شود که هنوز نتوانستهاند عواقب بحران بزرگ دو سال اخیر را به طور کامل پشت سر بگذارند.
تنها یک هفته پیش، شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دبی، به سرمایهگذاران اطمینان داده بود که دولت امارات به زودی بودجه لازم برای «تعهدات جاری و آینده» این کشور را تامین خواهد کرد. معلوم نیست که او وقتی این سخنان را بر زبان میراند آمادگی فاش کردن حقیقت را نداشت یا به کل از حقیقت غافل بود.
حقیقت این است که بدهیهای دبی بسیار سنگین است و با احتساب کل بدهیهای دولت و مجموعه شرکتهای تحتکنترل آن هماکنون به 80میلیارد دلار بالغ میشود. البته موسسه مالي مريل لينچ در تازهترين گزارش خود اعلام كرده است که ميزان كل بدهيهاي امارات تا پايان سال 2009 به بيش از 184ميليارد دلار خواهد رسيد. موسسه مريل لينچ در ادامه افزود، امارات تا قبل از سال 2013 ميلادي قادر به تسويه كامل بدهيهاي خارجي خود نخواهد بود. بر اساس اين گزارش از بدهي 184ميليارد دلاري امارات بيش از 88ميليارد دلار مربوط به دبي و 90ميليارد دلار مربوط به ابوظبي است.
دبي تا سال 2012 تنها قادر به تسويه 50ميليارد دلار از بدهيهاي خود خواهد بود. در حالی که با کاهش بهای نفت خام، درآمدهای ارزی کشورهای نفت خیز حوزه خلیج فارس كاهش يافته است، این نگرانی هم وجود دارد که سرمایهگذاران در همه زمینهها اطمینان خود نسبت به سلامت اقتصادی این کشورها، به خصوص امارات عربی متحده را که دبی یکی از اعضای عمده تشکیلدهنده آن است، از دست بدهند.
در چنین صورتی، تلاش برای خارج کردن سرمایههای خارجی از این منطقه میتواند زمینهساز اقدام متقابل این کشورها در بازگرداندن سرمایههای خود از نقاط دیگر جهان شود و به این ترتیب، یک بحران مالی جدید را در سطح بینالمللی در پی آورد.