پولنیوز، مبین مانوی - پس از آنکه دولت یازدهم طی هشت ماه، وضعیت ایران در بانک جهانی را از «بدحساب» به «بیحساب» تغییر داد، اکنون رایزنیها برای دریافت تسهیلات جدید از بانک جهانی پس از پنج سال آغاز شده است.
بنا به گفته معاون وزیر اقتصاد، پرداخت تسهیلات با هدف افزایش ایمنی جادههای ایران، مقابله با آلودگی هوا در تهران و کلانشهرها، احیای دریاچه ارومیه و مبارزه با شیوع امراض صعبالعلاج همچون سرطان ازجمله طرحهای مورد بررسی از سوی هیات بانک جهانی در مورد ایران است.
کشورهای مشمول تسهیلاتبانک جهانی برای ارایه تسهیلات، کشورها را به سه گروه تقسیم بندی کرده است، به طوری که براساس این تقسیم بندی، این بانک به کشورهای با درآمد بالا همانند آمریکا و اروپا تسهیلات پرداخت نمیکند، اما کشورهای با درآمد سرانه متوسط مانند ایران مشمول دریافت تسهیلات این بانک میشوند.
همچنین کشورهای با درآمد پایین یا کمتر توسعه یافته از موسسه مالی وابسته به بانک جهانی تسهیلات با نرخ های ترجیحی و درازمدت دریافت می کنند. البته فقط طرحهای عامالمنفعه، توسعهای و زیربنایی مشمول دریافت تسهیلات بانک جهانی میشوند و این بانک وامهای تجاری پرداخت نمیکند.
ایران و بانک جهانیبانک جهانی تاکنون تسهیلاتی را برای سیستم فاضلاب شهرهای شمالی ایران، شهر زلزلهزده رودبار و سایر طرحهای توسعهای به ایران اعطا کرده است.
این بانک از سال ۲۰۰۵ وام جدیدی به ایران نداده است، اما با توجه به تسویه بدهی ایران از طریق این خط اعتباری تعیینشده تسهیلات جدیدی برای ایران در نظر گرفته شده و «بانک بینالمللی بازسازی و توسعه» که واحد وامدهی این بانک است، وضعیت ایران را از «غیراجرایی» به «اجرایی» تغییر داده است.
این در حالی است که در روزهای پایانی دولت دهم بانک جهانی اعلام کرده بود که ایران در 6 ماه منتهی به تیرماه 1392 اقساط بدهی خود را به این بانک نپرداخته و در لیست بدحسابان و در کنار تنها کشور موجود در این لیست یعنی زیمبابوه قرار گرفته است که بدهی 13 ساله به این بانک دارد!
نرخ سود تسهیلات پرداختیتسهیلات بانک جهانی دارای سه نوع هزینه است به نحوی که در ابتدا رقمی معادل یک درصد و سپس 75 صدم درصد را بهعنوان تعهد از کشورها دریافت میکند و در نهایت نیز نرخ کارمزد با سود حاشیه بسیار کم و شش ماه بعد از بهرهبرداری طرح دریافت میشود.