مديرعامل بانك ملي ضمن مخالفت با عرضه سكههاي طلا از طريق بورس كالا، گفت: بورس بايد معاملات و امور كلان اقتصادي را برعهده گيرد و بانك كارگشايي به خوبي ميتواند از عهده امور جزئي برآيد.
محمودرضا خاوري در گفتوگو با فارس در مورد توافق بانك مركزي و بورس براي واگذاري حراج عرضه سكه بانك مركزي از طريق بورس كالا، اظهار داشت: بانك كارگشايي - زير مجموعه بان ملي ايران- با توجه به شعب گسترده و همچنين كسب اعتماد مردم از طريق بانك ملي با تجربه كافي چند دههاي كه دارد به راحتي ميتواند در سطح كشور اين خدمت را به تمام مردم ارايه دهد.
مديرعامل بانك ملي گفت: خريداران از جزء تا كل ميتوانند در اين بازار حضور داشته باشند و سكههاي مورد نياز خود را از طريق بانك كارگشايي تامين كنند.
وي ادامه داد: حالت فوق براي كسي كه يك سكه بخواهد تا كسي كه دهها سكه را احتياج داشته باشد يكسان است و با توجه به اين موارد بانك كارگشايي توان عرضه سكهدر سطح گسترده را دارد.
* بورس براي اجراي عمليات خرد اقتصادي مناسب نيست
خاوري با بيان اينكه بورس براي اجراي امور جزئي و خرد اقتصادي مناسب نيست، تصريح كرد: بورس بايد در امور و معاملات كلان شركت كند و در صورتي كه قصد حراج شمش طلا در سطح گسترده وجود داشته باشد، ايران بخواهد مطابق بازار بينالمللي عمل كند و همچنين قصد راهاندازي بازار طلا را داشته باشد ميتواند وارد عرصه شود.
وي با تاكيد بر اينكه بورس براي انجام كارهاي خرد اصلا موثر نيست، اضافه كرد: اگر قيمت سكه در بورس با حراج يا مزايده تعيين و طلا به بالاترين قيمت فروخته شود تفاوتي با بانك كارگشايي نخواهد داشت زيرا هماكنون نيز در اين بانك از اين طريق سكه در سطح گسترده در اختيار مردم گذاشته ميشود.
به گفته خاوري در صورتي كه تغييري در مكانيزم مذكور از طريق واگذاري فروش سكه به بورس صورت گرفته باشد، مسئولان بانك مركزي و بورس اوراق بهادار بايد درباره آن توضيح دهند ولي كماكان روش و مكانيزم بانك كارگشايي براي معاملات خود مناسب است.
مديرعامل بانك ملي عملي شدن طرح فوق را بسته به نظر بانك مركزي و بورس اوراق بهادار دانست و تصريح كرد: ما مخالف اين طرح هستيم و هيچ موافقتي با اجراي واگذاري سكه از طريق بورس كالا نداريم.
* تزريق سكه از سوي بانك مركزي تا رسيدن به قيمت جهاني
وي در ادامه به قيمت جهاني طلا اشاره و اضافه كرد: طلا متناسب با قيمت جهاني در بازار معامله ميشود و قيمت آن در اين بازارها مشخص شده، قطعا قيمت طلا در ايران نيز از روش فوق تبعيت ميكند و تفاوتي نميكند كه طلا از طريق بورس يا بانك كارگشايي عرضه شود زيرا تنها نكته پراهميت عرضه طلا متناسب با قيمت جهاني است.
وي افزود: در صورتي كه بانك مركزي سكهاي را به بازار تزريق كند،قيمتها تا حدي كاهش پيدا ميكند به شرطي كه بازارها و قيمت جهاني اجازه كاهش آن را بدهد.
خاوري تصريح كرد: صرفنظر از قيمت جهاني، ممكن است در يك مقطع به دليل وجود تقاضاي بيشتر قيمت طلا در بازار بالا برود، ولي زماني كه بانك مركزي سكه را وارد بازار ميكند تا حدودي از افزايش قيمتها جلوگيري كرده و با كنترل قيمتها بهاي سكه را به قيمت جهاني ميرساند.
مديرعامل بانك ملي ضمن اشاره به اينكه تا زماني كه تقاضا وجود داشته باشد به تناسب آن سكه به بازار عرضه ميشود؛ گفت: تزريق سكه بستگي به وضعيت قيمت طلا در بازار دارد و با توجه به آن است كه بانك مركزي تا حفظ تعادل در بازار اين كار را ادامه ميدهد.
به گفته خاوري بانك مركزي با توجه به روند بازار و همچنين به دليل مسئوليت و كنترل حسن اجراي عمليات بازار پولي و طلا تا زماني كه قيمت طلا به اغناء برسد عملا كار تزريق سكه به بازار را ادامه ميدهد.
وي با شاره به زماني كه طلا از قيمت جهاني فاصله و بهاي آن در بازار داخلي نسبت به بازارهاي جهاني افزايش داشته باشد، افزود: اين امر بيانگر افزايش كاذب قيمت طلا در بازار است و به دليل اينكه ارزش پول و ارز بينالمللي در كشور ما مشخص است اگر تفاوتي فاحش بين قيمت داخلي با قيمت بينالمللي به وجود بيايد بانك مركزي به سرعت براي كنترل بازار وارد ميشود.
خاوري افزايش كاذب را با توجه به دلايل خاص دانست و گفت: بانك مركزي در صورت افزايش كاذب قيمتها براي شكستن قيمت موظف به ورود به بازار و رساندن اين قيمت در سطح جهاني است.