سيدبهاءالدين حسيني هاشمي در گفتوگو با خبرنگار اقتصادي باشگاه خبري فارس «توانا» در خصوص مشكلاتي كه حجم سنگين مطالبات معوق ميتواند در سيستم بانكي ايجاد كند، اظهار داشت: زماني كه مطالبات بانكها سير صعودي را طي كند به اين معني است كه اقتصاد به سمت ركود بيشتر حركت ميكند.
* اقتصاد تورمي دليل معوق شدن "مطالبات " بانكي و غير بانكي
وي افزود: در حال حاضر اقتصاد كشور در داخل يك ركود توام با تورم قرار دارد و در مرحله اول براي بهبود وضعيت مذكور بايد چارهجويي براي خارج شدن از ركود انجام شود.
مديرعامل بانك تات ادامه داد: زماني كه اقتصاد دچار ركود باشد، مطالبات طلبكاران و به خصوص توليدكندگان به حيطه وصول نميرسد و اين امر، موجب عدم قدرت پرداخت آنها ميشود.
حسيني هاشمي اضافه كرد: با وجود شرايط فوق طلب بسياري از افراد ممكن است وصول شود ولي از آنها از وضعيت و ركود موجود سوء استفاده ميكنند و با مظلومنمايي مطالبات بانكها را پرداخت نميكنند.
* آثار زيان بار "ركود " به مراتب بدتر از "تورم " است
وي در ادامه با اشاره به اينكه ركود به مراتب بدتر از تورم است، گفت: در حال حاضر بايد تمام تلاشها از جمله سياستهاي پولي، مالي و بانكي براي برون رفت از شرايط موجود اتخاذ شود.
به گفته حسيني هاشمي زماني كه اقتصاد دچار تورم ركودي شود، نقدينگي (LOCK) قفل ميشود.
مديرعامل بانك تات گفت: زماني كه گردش نقدينگي به حداقل برسد، وصول مطالبات اعم از بانكها و ساير نهادها با مشكل مواجه ميشود و حتي مردم عادي نيز با سختي ميتوانند مطالبات خود را وصول كنند و افزايش آمار چكهاي برگشتي دليل همين امر است.
مديرعامل بانك تات با تاكيد بر اينكه يكي از علائم ركود اقتصادي، ركود توام با تورم است، تصريح كرد: اقتصاد تورمي موجب شده كه گردش وصول مطالبات چه در بخش دولتي و بانكي و جه در بخش غيربانكي مانند بنگاه با مشكل مواجه شود.
* ركود تورمي باعث افزايش "ارزش پول " ميشود
وي افزود: در وضعيت فعلي پول متقاضي زيادي پيدا ميكند زيرا قدرت خريد پول افزايش پيدا ميكند و با اين وضع افرادي كه قادر به بازپرداخت تسهيلات دريافتي از بانكها هستند ديگر مطالبات خود را پرداخت نميكنند زيرا منافع خود را از بين ميبرند.
حسيني هاشمي تاكيد كرد: در صورت خارج شدن اقتصاد از ركود ساير مولفهها نيز مانند گردش نقدي، وصول مطالبات در بخش بانكي و غيربانكي روال عادي را پيدا ميكند.
* امكان ورشكستگي بانكهاي ايران با افزايش مطالبات معوق
حسيني هاشمي با اشاره به اينكه دليل ورشكستگي بانكهاي دنيا عدم وصول مطالبات معوق آنها بوده است، گفت: اقتصاد كشور ما نيز به اقتصاد دنيا مرتبط است و به همين دليل شرايط ركود تورمي در كشور به وجود آمده است.
وي افزود: به دليل عدم ارتباط مستقيم با كشورهاي خارجي، شرايط اقتصادي به صورت غيرمستقيم به اقتصاد كشور تاثير ميگذارند.
حسيني هاشمي گفت: در صورتي كه مطالبات، بانكي از يك حد مشخص بالاتر برود، خطر ورشكستگي آن بانك وجود دارد.
اين فعال بانكي در همين راستا ادامه داد: اگر بانكي بيش از يك پنجم و يا به عبارتي 20 درصد طلب خود را وصول نكند، با خطر ورشكستگي مواجه ميشود.
به گفته مديرعامل بانك تات، ريسك ورشكستگي بانكها در دنيا صفر شدن درصد كفايت سرمايه آنها است و اگر به اين نقطه برسد بايد از محلهاي ديگر سرمايه خود را تامين كند كه همين امر موجب ورشكستگي شود.
وي اضافه كرد: به دليل اينكه نسبت كفايت سرمايه بانكها بين 8 تا 10 درصد است اگر ميزان مطالبات 7 وصول بانكها بيش از درصد كفايت سرمايه برسد، خطر ورشكستگي آنها به وجود مي آيد.
حسيني هاشمي گفت: بايد تدابيري را در نظر بگيرند كه مطالبات از نسبت كفايت سرمايه افزايش پيدا كند و سرمايه بانك ها نيز از بين نرود.
* ورود دادستاني در وصول مطالبات بانكها بي تاثير است
وي درخصوص تشكيل كميته ويژه در دادستاني براي وصول مطالبات معوق، خاطرنشان كرد: ورود دادستاني و موارد مشابه براي وصول مطالبات هيچ تاثيري ندارد و اين امر تنها در مواردي كه سوءاستفاده انجام شود، ميتواند موثر باشد.
اين فعال بانكي گفت: وقتي كه نتوان دارايي فردي را به وجه نقد تبديل كرد، به طور حتم نميتوان مطالبات يك بانك را نيز وصول كرد و دادستاني فقط ميتواند اموال يك فرد را ضبط كند و قدرت وصول وجه نقد مطالبات را ندارد.
* "ضبط اموال " بدهكاران مشكل بانكها را بيشتر ميكند
به گفته حسيني هاشمي، در صورت ضبط اموال در واقع مشكل بانكها بيشتر ميشود زيرا به جاي دريافت وجه نقد، اموال را در اختيار دارد كه قادر به نقد كردن آنها نيستند.
مديرعامل بانك تات گفت: در شرايط اقتصاد ركودي قابليت تبديل كالا به نقد با كندي انجام ميشود و اين امر موجب عدم انجام تعهدات نقدي خواهد شد.
وي در مورد راهكارهاي موجود براي وصول مطالبات معوق اظهار داشت: ممنوع الخروج و زنداني كردن افراد در شرايط فعلي تاثيري به وصول مطالبات معوق ندارد، البته اين امر مخاطرهاي را براي طلبكار به وجود ميآورد ولي نميتواند موثر باشد.
مديرعامل بانك تات اضافه كرد: تنها در صورت بازگشت شرايط اقتصادي به رونق، ابزارهايي مانند موضوع الخروج كردن ميتواند تاثيرگذار باشد.